Afsnit: 7

Kokainen blev min søns bedste ven

”Jeg er bange for at blive ringet op en dag, og han måske ikke er i live. Det fylder meget. Fordi hver gang han har haft en psykose, så er han jo selvmordstruet, og det er jo ikke første gang, eller en enkelt gang, han har været det. Det har han jo været rigtig mange gange.”

I dette afsnit af podcastserien ”Dobbelt ramt” fortæller Helle om at være mor til en søn, der ikke bare er dobbelt ramt af en psykiatrisk lidelse og et misbrug, men også af en alvorlig fysisk lidelse, som har fulgt ham fra fødslen.

Helle har derfor som mor været i alarmberedskab nærmest hele sin søns liv.

Allerede som femårig viser Helles søn de første tegn på, at den ellers glade og livlige dreng går og gemmer på en alvorlig mistrivsel. Han holder en køkkenkniv op for halsen og fortæller, at nu vil han ikke leve mere.

Helle reagerer og forsøger at få hjælp til sin søn. Men ingen tager den ellers alvorlige situation alvorligt. Og det med ikke at blive taget alvorligt skal siden følge både Helle og hendes søn videre i livet.

I podcasten fortæller Helle, hvordan det siden teenageårene bliver mere og mere tydeligt, at hendes søn ikke trives. Og gentagne forsøg på at finde hjælp i psykiatrien fører intet med sig.

I stedet finder Helles søn selv løsningen på uroen i kroppen og hovedet. Det bliver kokain, som Helle fortæller hurtigt bliver hans ”bedste ven”.

Men det er en ven, der ikke vil ham det godt. Og en dag bliver Helle ringet op af en håndværker, der har fundet hendes søn.

”Han fortæller, at han har afleveret ham på en skadestue, da han har fundet ham gående rundt på motorvejen. Og da jeg kommer til skadestuen, er min søn i en psykose. Han tror, at alle vil tage livet af ham, samtidig med at han er selvmordstruet. Jeg kunne ikke engang give ham en tår vand. Han troede også, at jeg var imod ham, indtil rusen aftog. Bagefter fortæller han, at han havde været ved at hejse sig selv op i en flagstang i en have, og at han gik på motorvejen og spekulerede på, hvornår han skulle springe ud foran en bil der på motorvejen,” fortæller Helle.

Det bliver ikke sidste gang, han får en stofpsykose, og i podcasten fortæller Helle sin søns historie, hvordan det er at være i alarmberedskab hele tiden, og hvorfor hun er vred på det system, som hun mener svigter både hendes selv og sønnen.

Podcastserien er udgivet af Socialt Indblik og produceret i et samarbejde med UngeAlliancen, der arbejder for, at unge med dobbeltdiagnoser og deres forældre får den rette hjælp.

Helsefonden har støttet podcastserien.

Medvirkende

Helle

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik