Afsnit: 1

Til sidst tænkte jeg, jeg er nok bare en luder

Lene er bare 20 år, da hun møder den mand, der slår benene væk under hende. Han overøser hende med gaver, digte og blomster og viser hende på alle måder, at han vil hende.

Men da de, kort tid efter de møder hinanden, flytter sammen, begynder jalousien og kontrollen.

”I starten tænkte jeg, at det er bare, fordi han gerne vil mig. Når jeg gik til fester på mit arbejde, sagde han fx: ’Skal du have det undertøj på? Hvem skal du gøre dig lækker for? Og når jeg så kom hjem, så var det altid ti spørgsmål til professoren: ’Hvad lavede I? Hvad fik I at spise? Hvem talte du med?’” fortæller Lene.

Efterhånden holder Lene op med at deltage i festerne. Det er nemmere på den måde, for så slipper hun for spørgsmålene. Også venner og familie bliver kørt ud på et sidespor. Fx lader manden Lene forstå, at en af hendes veninder er vild med ham. Så det er nok bedst, at hun ikke ser hende.

Det bliver hverdag, at Lenes mand ydmyger hende, kontrollerer, hvem hun er sammen med, og også hendes økonomi styrer han.

”Jeg havde intet indblik i vores økonomi og skulle bede om lov til at få penge overført på mit hævekort. Han kunne også finde på at lukke min konto. Engang skulle jeg ned og handle, efter vi havde været oppe og skændes. Jeg stod nede i Kvickly med en indkøbsvogn fyldt med varer, og da jeg skulle betale, var der ingen penge på kortet. Det var hans måde at vise mig på, at ’retter du ikke ind, så kan du ikke betale for dine varer nede i Kvickly’.”

30 år på æggeskaller

Lene får tre børn med sin mand og ender med at være sammen med ham i 30 år, før hun forlader ham.

Det er først efter, hun forlader sin mand, hun forstår, at det var psykisk vold, han udsatte for hende for.

I dag kan hun undre sig over, at hun blev i så mange år, men dels var der børnene, hun gerne ville beskytte. Og dels lykkedes det hendes mand at få hende til at tvivle på sig selv og sin virkelighedsopfattelse.

”Han vendte hele tiden billedet. Hvis jeg fx kommenterede på noget, vi havde skændtes om, kunne han sige: ’Jamen du er jo også sådan en luder’. Og hvis jeg reagerede på det, sagde han: ’Jamen det er jo din egen skyld. Hvis du ikke havde sagt sådan og sådan til mig, havde jeg ikke kaldt dig luder’. Til sidst blev det jo bare hverdag for mig. Jeg var nok en luder.”

Lyt til podcasten og hør, hvordan det lykkedes for Lene at bryde med volden og genskabe sig selv efter de mange år sammen med en psykisk voldelig partner.

I podcasten ”Frem i lyset” giver vi stemme til nogle af de over 100.000 danskere, der årligt udsættes for psykisk vold i en nær relation.

Podcastserien er skabt i samarbejde med organisationen Lev Uden Vold og er støttet af Offerfonden.

Læs mere om, hvad psykisk vold er på psykiskvoldervold.dk

Har du brug for hjælp og rådgivning, kan du kontakte Lev Uden Volds rådgivning på 1888.

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Eva Frydensberg Holm

Lyt til Socialt Indblik