
Afsnit: Bonus
Volden er en nedbrydende proces. Den går helt ind i din sjæl og nedbryder dig
”Udefra kan det virke enormt indlysende, at man bare skal smutte, hvis man er udsat for psykisk vold, men i virkeligheden er det enormt komplekst.”
Sådan lyder det fra seniorkonsulent i Lev Uden Vold, Katrine Amalie Keller. Hun uddyber:
”Der er ikke ’bare’ tale om et blåt mærke. Volden er en nedbrydende proces, der går helt ind i din sjæl og nedbryder dig. Dit selvværd, dit selvbillede og hele din virkelighedsopfattelse bliver ændret,” siger hun og fortæller, at volden efterhånden også vender op og ned på, hvad man opfatter som normalt.
”Der sker en normalisering af volden, som også gør det svært at forlade relationen.”
Endnu en årsag til, at det kan være svært at gå, er, at det ikke bare er skidt hele tiden. Det går op og ned.
”Mennesker, der har været udsat for psykisk vold, er ofte enormt ambivalente. De siger fx, at de elsker deres partner, men også er bange for ham eller hende. Eller at ’min partner gør mig ulykkelig, men vi har jo også gode dage’. Den her vekselvirkning er også noget af det, der gør det svært at forlade forholdet,” siger hun.
Isolation er udøverens bedste våben
I den psykiske vold ligger ofte, at udøveren forhindrer sin partner i at se venner og familie. Det er endnu en årsag til, at det kan være svært at forlade relationen, fortæller Katrine Amalie Keller.
”Et af de bedste våben, en voldsudøver har, er isolation. Så hvis din ven eller veninde fx stopper med at komme til alle fødselsdagene eller stopper med at række ud til dig, så blev ved med at kontakte den person, du har i dit liv,” opfordrer hun.
Hun peger på, at netværket i det hele taget er noget af det, der kan have stor betydning for, om en udsat forlader sin partner – og også for, at man ikke går tilbage.
”Hvis du har levet isoleret fra dit netværk og måske har mistet kontakten til din familie og dine venner, så vil din virkelighed være bare dig selv og den partner, som har udøvet vold mod dig. Og selv om det kan lyde helt skørt for alle, der står udenfor, så kan det virke tryggere at gå tilbage til den fare, man kender, end at skulle leve i ensomhed,” siger hun.
Lyt til podcasten, og hør mere om, hvor det er så komplekst at bryde med den psykiske vold.
I podcasten ”Frem i lyset” giver vi stemme til nogle af de over 100.000 danskere, der årligt udsættes for psykisk vold i en nær relation. Og i bonusafsnittene giver vi ordet til eksperter i psykisk vold og stalking.
Podcastserien er skabt i samarbejde med organisationen Lev Uden Vold og er støttet af Offerfonden.
Udgivet af Socialt Indblik
Læs mere om, hvad psykisk vold er på psykiskvoldervold.dk.
Har du brug for hjælp og rådgivning, kan du kontakte Lev Uden Volds rådgivning på 1888.
Medvirkende
Katrine Amalie Keller, seniorkonsulent i Lev Uden Vold
Musik
Johannes Elslo
Grafik
Sille Jensen
Tilrettelæggelse
Eva Frydensberg Holm