
Den Miljøterapeutiske Organisation: Medarbejderne er vores vigtigste redskab, når kerneopgaven skal lykkes
Dygtige medarbejdere er forudsætningen for høj faglig kvalitet til gavn for børn, unge og voksne. For Den Miljøterapeutiske Organisation er det derfor helt afgørende at rekruttere de rette medarbejdere og ikke mindst fastholde dem længe i deres ansættelse. Derfor har Den Miljøterapeutiske Organisation et særligt fokus på både en grundig rekrutteringsproces, en tæt opfølgning i de første måneder af ansættelsen og kontinuerlige trivselsmålinger. Det fortæller Kristina Arlet, der chef for HR hos Den Miljøterapeutiske Organisation.
3. april 2025
”Vi har taget et meget bevidst valg om at styrke vores rekrutteringsproces og sikre, at medarbejderne lander i organisationen på en måde, hvor de er trygge og hurtigt bliver en del af både det faglige og sociale fællesskab,” siger Kristina Arlet, chef i DMO Koncernservice og leder af HR, der blandt andet står for rekruttering og onboarding af nye medarbejdere.
”Vi er i en branche, hvor der generelt er en udfordring med at få kvalificerede medarbejdere. Derfor skal vi gøre os ekstra umage med både at tiltrække medarbejderne og ikke mindst tage godt imod dem, når de bliver ansat her. Som HR har vi valgt at spille en meget aktiv rolle i at styrke rekrutteringen ved at understøtte de enkelte ledere med at finde medarbejdere, der passer ind i deres team, og som passer til organisationen og den målgruppe, de skal arbejde med,” fortæller Kristina Arlet.
Derfor er første skridt i rekrutteringen altid en screeningssamtale hos HR.
”HR tager den første samtale med de udvalgte kandidater. Forinden har vi selvfølgelig sat os ind i den profil og de faglige kompetencer, som den nye medarbejder skal have. Vi lægger vægt på, at vi over for kandidaten er meget ærlige om, hvad vi har brug for, og hvilken målgruppe, som vedkommende skal arbejde med,” fortæller Kristina Arlet og forsætter:
”Kommende medarbejdere skal vide, at de skal arbejde med unge mennesker, der ofte har mange udfordringer. Vi er ligeledes helt åbne om de arbejdstider, de kommer til at få. Alt det gør vi, fordi vi skal være tro mod vores filosofi om, at de unge skal have voksne, der kommer kontinuerligt. Det kan og vil vi ikke gå på kompromis med, og det skal en ansøger vide.”
Efter første samtale beder HR derfor ansøgeren om at gå hjem og tænke over samtalen og de vilkår, som de er blevet præsenteret for til samtalen.
”Når vi har lavet den første screening, deltager afdelingslederen i den anden samtale, og den er en mere klassisk ansættelsessamtale. Typisk vil begge parter være klædt bedre på til samtalen, og derfor er beslutningen truffet på et mere kvalificeret grundlag. Både om vi ønsker at ansætte ansøgeren, men også om vedkommende ønsker jobbet,” siger Kristina Arlet.
Tæt opfølgning
Den grundige ansættelsesprocedure er en stor styrke i at få udvalgt de rigtige medarbejdere, fortæller Kristina Arlet. Men det er mindst lige så vigtigt at sikre, at de nye medarbejdere falder godt til.
”Nye medarbejdere får altid først en introdag, hvor vi præsenterer Den Miljøterapeutiske Organisation. Hvad er vi for en virksomhed? Hvad er vores værdier? Og hvilket fagligt grundlag står vi på? Herefter kommer den nyansatte altid på følvagter, hvor vi taler om, hvad der kan være svært i jobbet og tager de første spørgsmål, så medarbejderen kommer godt ind i det hele og føler sig tryg. Her er det afdelingslederen, som er helt tæt på,” siger Kristina Arlet.
Herefter følger en periode med fortsat tæt opfølgning.
”Efter de første fire-seks uger har de nye medarbejdere en samtale med en HR-medarbejder. Her følger vi op på, hvordan opstarten er gået. Hvordan trives medarbejderen? Stemmer det overens med forventningerne? Er der noget, vi kan gøre bedre? På den måde får vi lige afstemt, at alt er, som det skal være. Og efter to en halv måned har medarbejderen en samtale med afdelingslederen, hvor de sammen udfylder et introtjek med en række forskellige spørgsmål. Det handler om, hvorvidt der er balance i arbejdstiderne, hvordan det går i behandlingsarbejdet, og om medarbejderen har fået læst de forskellige politikker i organisationen. Ud fra det skema kan vi i HR sammen med afdelingslederen følge op på, om der er noget yderligere, vi skal gøre,” siger Kristina Arlet.
Den grundige rekrutteringsproces er en vigtig del af bestræbelserne på at fastholde medarbejderne i lang tid. Men ambitionen om at være en arbejdsplads, hvor medarbejderne bliver længe, involverer en lang række andre initiativer. Det handler blandt andet om uddannelse, sociale aktiviteter og et kontinuerligt fokus på at måle trivslen i de enkelte afdelinger.
”Kompetenceløft er selvfølgelig helt centralt i Den Miljøterapeutiske Organisation. Fordi vores behandlingsarbejde hviler på den miljøterapeutiske tilgang, får alle de medarbejdere, der er en del af behandlingsarbejdet, en miljøterapeutisk uddannelse. Vi har en intern uddannelsesproces, som er tilrettelagt i samarbejde med Center for Mentalisering, hvor medarbejderne kommer på uddannelsesdage, så vores miljøterapeutiske faglighed er høj, og vi kan sikre et fælles sprog og en fælles referenceramme på tværs af personale og fagligheder i behandlingsarbejdet,” siger Kristina Arlet, der også fremhæver de sociale aktiviteter som en hjørnesten i arbejdet med at skabe trivsel.
”Vi har en hverdag, hvor vi er nødt til at være professionelle og have fokus på de unge mennesker, som vi er her for. Derfor er der i hverdagen ikke altid så god tid til at lære hinanden at kende. Men da vi ved, hvor meget det betyder for trivslen, så har vi fokus på at være gode kolleger og afholder blandt andet sociale arrangementer, så vi får skabt et godt kollegaskab,” siger Kristina Arlet.
Måler trivslen løbende
Den Miljøterapeutiske Organisation har i dag omkring 300 medarbejdere fordelt på ni børne- og ungehjem og tre dagbehandlingstilbud. Det betyder naturligvis, at det kan være svært at have overblik over medarbejdertrivslen i alle afdelinger. Det er også årsagen til, at de kontinuerlige trivselsmålinger er et vigtigt redskab, fortæller Kristina Arlet.
”Vi har tre store trivselsmålinger om året. De består af en række spørgsmål, som samlet fortæller os noget om trivslen generelt og i den enkelte afdeling. Ud fra målingen kan vi komme med nogle konkrete anbefalinger til afdelingslederen, og vi har en tæt opfølgning sammen i tiden efter. Dermed bliver det et ekstra værktøj for lederne, og vi kan i HR tilbyde vores sparring,” siger Kristina Arlet.
Hun er overbevist om, at arbejdet med både rekrutteringen og trivslen er en forudsætning for at fastholde kvaliteten i behandlingsarbejdet for de unge, der bor hos eller går i dagbehandling hos Den Miljøterapeutiske Organisation.
”Medarbejderne er vores vigtigste redskab, når kerneopgaven skal lykkes. Derfor skal vi også passe godt på medarbejderne, og derfor har vi søsat de mange initiativer, der skal sikre en stærk rekruttering og et fokus på trivsel,” siger Kristina Arlet.