
Udviklingen af det digitale klubhus skal styrke unges trivsel og udbrede et trygt digitalt fællesskab
Online-fællesskaber kan være vigtige, når unge søger støtte og information om mistrivsel eller svære ting i ungdomslivet. Samtidig er fællesskaber på sociale medier ofte uregulerede, og unge risikerer at opleve negativ påvirkning, misinformation og manglende sikkerhed, når de søger svar og støtte her. Derfor skal Center for Digital Pædagogik med en bevilling fra Nordea-fonden gentænke det professionelt faciliterede digitale fællesskab Cyberhus.dk for at tilbyde unge et trygt rum til at dele interesser, følelser og tanker med hinanden.
6. marts 2025
Normalt hører vi, at skærme og sociale medier skaber mistrivsel. Men digitale fællesskaber kan også være med til at styrke trivsel og medborgerskab, hvilket man blandt andet kan læse i rapporten Danmarks Digitale Medborgerhuse, som dykker ned i de danske grupper på Facebook. I grupperne på Facebook mødes man med udgangspunkt i noget fælles, som f.eks. lokalsamfundet, interesser, diagnoser, livsomstændigheder, faglighed eller politiske sympatier.
Der findes altså allerede måder at samle sig på i digitale fællesskaber, men disse vil typisk være bemandet af mennesker, som har en personlig frem for faglig interesse for fællesskabet, og det kan være sårbart, mener Signe Sandfeld Hansen, der er psykolog hos Center for Digital Pædagogik.
”Mange af dem, der skaber og faciliterer fællesskaber via sociale medier, er jo ofte helt almindelige mennesker med en personlig erfaring. De har ikke nødvendigvis en faglighed, og det kan få ret fatale konsekvenser,” siger Signe Sandfeld Hansen.
I den forbindelse nævner hun eksempler som grupper, der handler om selvmord og selvmordstanker, om spiseforstyrrelser eller om selvskade, hvor det kan få alvorlige konsekvenser for brugerne, hvis administratorerne ikke har de rette kompetencer, eller hvis fællesskabet bliver til et feedback loop.
”De sociale medier kan samle og dele viden. Men det er også medier uden moderator og med kommercielle interesser. Så når de for eksempel bliver mødesteder for unge i mistrivsel, skaber det en række udfordringer. Vi har set en række brugerstyrede fællesskaber for unge, der er skabt af unge, der måske selv er sårbare og har erfaringer med en specifik problemstilling. Nogle af de fællesskaber vokser med lynets hast, fordi andre mennesker kan spejle sig i det. Men samtidig så kan de også blive selvforstærkende. Hvis det er det eneste, man ser, når man går online, så vil det også blive det billede, man får af sig selv,” siger Signe Sandfeld Hansen.
Unge efterspørger mere ung-til-ung dialog
For Center for Digital Pædagogik er problemstillingen ikke ny, og centret har siden 2004 drevet Cyberhus.dk. Cyberhus.dk er tænkt som et digitalt klubhus, hvor unge også kan finde personlig rådgivning, der omfatter både sms og brevkasse, ligesom de unge kan indgå i faciliterede fællesskaber i gruppechatten. Rådgivningen bemandes af en række socialfaglige frivillige, som har forskellige erfaringer med målgruppen, men som alle ønsker at udforske, hvordan pædagogik kan udspille sig digitalt og på skrift.
Og lige præcis den udforskning og udvikling kommer til at være i førersædet i 2025, hvor Cyberhus.dk skal gennemgå en transformation fra primært rådgivning til primært at være et digitalt socialpædagogisk klubhus.
Niels-Christian Bilenberg er uddannet pædagog og har været med i Center for Digital pædagogik siden 2007. Han er i dag leder af rådgivningen Cyberhus.dk og oplever, at de digitale rum på nettet har nogle helt særlige kvaliteter, fordi mange unge kan have nemmere ved at henvende sig online med svære og sårbare spørgsmål.
”Det Digitale Klubhus bliver en videreudvikling af Cyberhus.dk. Den høje professionalisme, der har været i Cyberhus.dk siden lanceringen i 2004, har gjort platformen til en stærk ung-til-voksen rådgivning. Men vi oplever, at de unge i dag efterspørger mere ung-til-ung dialog. Med Det Digitale Klubhus vil fællesskabet få et kæmpemæssigt løft på flere måder, og vi forventer bl.a. at skabe langt mere direkte peer-kontakt, og gentænke, hvordan vi bygger bro mellem de digitale og fysiske fællesskaber,” fortæller Niels-Christian Bilenberg.
Kan dele alt fra fodbold og Pokémon til sårbare temaer
Klubhuset bliver i dag primært bemandet af fagligt professionelle voksne, som varetager klassiske rådgivende opgaver. Også den del skal udvikles, og der forventes at komme langt flere roller i klubhuset, som både kan varetages af de unge selv, af frivillige uden specifik pædagogisk faglig erfaring og af unge voksne, som selv har haft gavn af et digitalt fællesskab, og som ønsker at give oplevelsen videre til børn og unge på en tryg måde.
”Et klubhus, som vi kender det fra den fysiske verden, er et sted, hvor man kan komme og ’hænge ud’, uden man nødvendigvis har et formål eller et spørgsmål. Det er et sted, hvor de voksne vil de unge, og hvor de føler sig trygge ved at betro sig til de voksne. Men det er også et sted, hvor de unge er i dialog med hinanden og deler forskellige erfaringer. Det kender mange voksne i dag måske fra den analoge verden, men i dag har vi behov for, at klubhuset også er digitalt,” fortæller Niels-Christian Bilenberg og fortæller videre:
”Vi ved ikke præcist, hvordan klubhuset kommer til at se ud, men vi forventer, at børn og unge vil kunne deltage i interessefællesskaber om alt fra fodbold og Pokémon til sårbare temaer som ensomhed, mobning og sorg. Vi tænker også, at der, ligesom i et fysisk klubhus, vil være mulighed for kreative fællesskaber og for at skabe projekter sammen. Grundtankerne om klubhuset er inspireret af platforme som Reddit samt gruppechats, som de unge kender fra Discord,” siger Niels-Christian Bilenberg.
Udviklingsarbejdet kommer særligt til at foregå i 2025, og Center for Digital Pædagogik inviterer Cyberhus.dk’s brugere, samarbejdspartnere samt nuværende og kommende frivillige til at deltage aktivt i udviklingen. Håbet er at skabe det fremtidige trygge alternativ til de digitale umodererede og ufaciliterede fællesskaber på de sociale medier.
”De unge bliver ikke efterladt i et rum uden professionel og faglig facilitering på samme måde som på de sociale medier. I det digitale klubhus står et team af professionelle pædagogiske moderatorer parat, som understøtter de unge i altid at holde dialogen på sporet og tonen positiv,” fortæller Niels-Christian Bilenberg.
Signe Sandfeld Hansen bakker op om behovet for professionelt faciliterede digitale rum, som bidragende element til de unges trivsel.
“Faciliteringen af et trygt professionelt faciliteret rum, som samtidig har tilpas uformelle og åbne rammer, kan skabe bedre forudsætninger for de unges bestræbelser henimod trivsel, fordi de unge, uanset om de har en sårbarhed med sig eller ej, bliver grebet på en mere pædagogisk aktiv måde, end de ellers er vant til, når de bevæger sig digitalt. Ligesom det sker i en ungdomsklub i det fysiske rum,” siger Signe Sandfeld Hansen.
Skal du være med til at skabe Det Digitale Klubhus?
Center for Digital Pædagogik kommer til at inddrage de unge selv i udviklingen af Det Digitale Klubhus, så det bliver et relevant og meningsfuldt tilbud. Samtidig ønsker de at invitere alle interesserede til at tage kontakt, uanset om man blot ønsker at dele sine erfaringer med at være i et digitalt fællesskab, har en god idé til klubhuset eller ønsker at blive en del af det frivillige team, som skal udvikle og dyrke den digitale frivillighed på en struktureret måde.
Lyder det som noget for dig, så kontakt Niels-Christian Bilenberg på nc@cfdp.dk