Det er svært at tale højt om forråelsen. Men det er nødvendigt

Det kan være svært at tale højt om forråelsen. Særligt når den viser sig hos en selv eller de nære kolleger. Og når man selv og kollegerne er presset.

Det fortæller Iben Stokholm og Stine Hvidsten, der selv har prøvet at stå frem og fortælle offentligt om forråelse og moralsk stress på deres arbejdsplads.

Og i en liveoptagelse af podcastserien ”Forråelsens ansigter” fortæller de, hvad det betød for dem at fortælle åbent om de arbejdsbetingelser, der skaber moralsk stress og risiko for forråelse.

For det kan være hårdt, når man vover at fortælle og bliver mødt med tavshed. Men det kan omvendt også skabe en bedre og mere åben dialog, hvis man på en arbejdsplads lykkes med at kunne tale åbent om den moralske stress, sliddet, arbejdsbetingelserne og de tegn på forråelsen, som måske viser sig.

Du kommer også til at høre Iben Sahl Hansen, der er specialkonsulent hos Familie & Forebyggelse i Vejle Kommune og blandt andet hjælper ledere med at skabe en kultur, hvor der er plads til at tale højt om forråelsen.

Hun fortæller, hvordan man som leder med fordel kan tage fat på dialogen i ’fredstid’ og uden at nedtone alvoren gøre dialogen mindre tung. For det er også svært for en leder, der måske selv er presset.

Og netop det pres kan ifølge psykolog Dorthe Birkmose være med til, at lederen allerhelst vil lukke ned for dialogen om forråelsen. Fordi lederne er bange for, at lytter de til medarbejderne, så forpligter de sig til at komme med løsninger. Derfor begynder de at tysse på medarbejderne.

Det fortæller Dorthe Birkmose mere om sammen med Iben Sahl Hansen, Iben Stokholm og Stine Hvidsten i podcasten, der er optaget på årets Folkemøde på Bornholm.

Du kan høre mere til Stines fortælling i afsnittet ”Har vi nogle vilkår, som tillader, at man bare er et menneske?

Og du kan høre mere til Ibens fortælling i afsnittet ”Det river og flår i moralen, når man går på kompromis med sin faglighed” og i afsnittet ”Vi skal sige det højt i stedet for at vende det indad

Medvirkende

Dorthe Birkmose, Iben Sahl Hansen, Iben Stokholm og Stine Hvidsten

Musik

Jakob Ranum

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik