Afsnit: Bonus

Hør om strafbar psykisk vold og stalking

I 2019 blev det med en paragraf i straffeloven slået fast, at psykisk vold er ulovligt. Det er et stort og vigtigt skridt, mener Katrine Amalie Keller, der er seniorkonsulent i organisationen Lev Uden Vold.

”Med paragraffen viser vi som samfund, at psykisk vold ikke er acceptabel adfærd. At det er en strafbar adfærd, der kan sidestilles med fysisk vold,” siger hun.

Men lige nu er det få sager, der kommer igennem hele systemet, og få sager, hvor der faktisk falder dom. Og i de sager, hvor der falder dom, er der tale om meget grov vold.

Får man ikke prøvet tilstrækkeligt mange sager af forskellig karakter, får man ikke skabt en god retspraksis, fortæller Katrine Amalie Keller.

”Vi mangler stadig at etablere en nedre grænse for, hvor meget der skal til for, at der fældes dom,” siger hun og fortæller, at det også kan betyde, at paragraffen ikke får en præventiv effekt.

”Lovgivning kan i sig selv have en præventiv effekt, men hvis man ikke får flere sager gennem systemet, kan det betyde, at den præventive effekt ikke bliver forløst, og så vi får ikke sidestillet psykisk vold med fysisk vold, som var det, vi gerne ville,” siger Katrine Amalie Keller.

Stalking er vold

Ligesom psykisk vold er også stalking blevet strafbart. Laurids Møller, der er psykolog hos Dansk Stalkingcenter, kalder det for en stor sejr, at paragraffen om stalking kom ind i voldskapitlet i straffeloven i 2022.

”Det betyder, at vi nu helt med rette kan sige, at stalking er vold. Jeg har snakket med rigtig mange udsatte, der føler sig mere hørt og set, efter paragraffen er kommet. Og også med udøvere, som har fået et wakeupcall. Det betyder også, at politiet kan tale med en anden standhaftighed, når der er en strafferamme på tre år,” siger han, men peger i tråd med Katrine Amalie Keller på, at vi skal passe på, at det ikke bliver gummiparagraffer, der ikke bliver brugt.

”Så tænker jeg, at effekten daler over tid,” siger han.

Mens det er relativt få sager om psykisk vold, hvor der rejses tiltale, og der er mange sager, hvor der ikke fældes dom, så ser billedet lidt anderledes ud, når vi taler om stalking. En stor del af de sager, der bliver kørt, fører nemlig til dom.

Og det er ifølge Laurids Møller også en udfordring:

”Man kan tænke: ’Er det nu et problem?’ Men ja, det er det. Vi skal også køre sager, hvor der ikke bliver dømt, ellers er anklagemyndigheden for konservativ. Det er problematisk for den enkelte udsatte, hvis anklagemyndigheden vælger at sige: ’Den tror vi ikke, vi vinder, den her, så den kører vi ikke.’ Det skøn tror jeg skal justeres lidt, så man er villig til at tage flere sager ind,” siger han.

Katrine Amalie Keller supplerer:

”Hver eneste gang, der kommer en ny lovgivning, skal der etableres en retspraksis, derfor er det så vigtigt at køre sager af forskellige karakterer igennem. Problemet med de to lovgivninger, vi snakker om her, er, at det er ressourcetungt arbejde for politiet. Det tager lang tid at efterforske sagerne, og man kan derfor frygte, at vi ikke får prøvet nok sager,” siger hun.

Ny måde at arbejde på

Katrine Amalie Keller forklarer, at noget af det, der gør det tidskrævende at efterforske den psykiske vold, er, at der er tale om mange handlinger, der er sket over en lang periode.

”Politiet skal kortlægge et helt mønster af handlinger, og så skal de bagefter bevise, at det har været egnet til at kontrollere en anden person,” siger hun og fremhæver, at det er en helt ny måde for politiet at arbejde på, og at der derfor er lavet en del tiltag. Blandt andet er der medarbejdere med specialiseret voldsfaglig viden, der hjælper betjentene i sager om psykisk vold.

Lyt til podcasten for at høre mere om, hvad det betyder, at stalking og psykisk vold er blevet strafbart.

I podcasten ”Frem i lyset” giver vi stemme til nogle af de over 100.000 danskere, der årligt udsættes for psykisk vold i en nær relation. Og i bonusafsnittene giver vi ordet til eksperter i psykisk vold og stalking.

Podcastserien er skabt i samarbejde med organisationen Lev Uden Vold og er støttet af Offerfonden.

Udgivet af Socialt Indblik

Læs mere om, hvad psykisk vold er på psykiskvoldervold.dk.

Har du brug for hjælp og rådgivning, kan du kontakte Lev Uden Volds rådgivning på 1888.

Medvirkende

Katrine Amalie Keller, seniorkonsulent i organisationen Lev Uden Vold

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Eva Frydensberg Holm

Lyt til Socialt Indblik