
Afsnit: Bonus 1
Man kan komme til at tvivle på alle sine oplevelser
Mens fysisk vold ofte er en enkeltstående handling, er den psykiske vold et mønster af handlinger, som bruges til at kontrollere ens partner. Du bliver måske konsekvent fortalt, at der er noget galt med dig. Det kan også være, at der er regler for, hvordan du skal spise, hvilket noget tøj du må have på – eller hvem du må se.
”Kontrollen kan se ud på mange forskellige måder. Men psykisk vold er et mønster af handlinger, som samlet set kontrollerer den anden part,” fortæller seniorkonsulent i organisationen Lev Uden Vold, Katrine Amalie Keller bonusafsnit i podcastserien ”Frem i lyset”.
En af de teknikker, som udøveren ofte bruger for at opnå kontrol over sin partner, er, ifølge Katrine Amalie Keller, isolation, hvor man bid for bid begrænser sin partners mulighed for at se sin omgangskreds.
”Det kan være, at din partner opstiller regler for, hvor meget kontakt du må have med dine forældre eller dine søskende. Det er sjældent noget, der sker lige med det samme, men bid for bid indskrænker partneren netværket. Til sidst er det bare dig og din partner. Og er man isoleret fra sit netværk, kan man heller ikke snakke sine oplevelser igennem med andre og få et billede udefra,” siger Katrine Amalie Keller.
Manipulation er en anden en af de teknikker, som udøvere af psykisk vold, ifølge Katrine Amalie Keller, ofte bruger til at bevare kontrollen, men også for at fastholde partneren i relationen.
Ofre bliver i tvivl om, hvad de har været udsat for
En af manipulationsteknikkerne er gaslighting, der skal få den voldsudsatte til at betvivle sin virkelighedsopfattelse.
”Et eksempel kunne være, at partneren siger, at personen ikke var utro, selvom det var meget klart, at det var tilfældet, så siger han eller hun måske: ’Det er bare dig, der altid har været jaloux’, eller ’det er dig, der finder på den her situation, du har også altid været lidt skør’. Gaslighting gør, at du begynder at tvivle på alle de oplevelser, du har haft, og det kan være enormt nedbrydende. Vi skal tænke på, at gaslighting er én teknik. Samtidig har vi måske isolation, der betyder, at man ikke har nogen at tale med om det,” siger hun.
Når Katrine Amalie Keller taler med mennesker, der har været udsat for psykisk vold, oplever hun ofte, at de kan blive i tvivl om, hvad de egentlig har været udsat for. Derfor kan det nogle gange resonere bedre, hvis man taler om, hvordan det føles.
”Noget af det, man skal være særlig opmærksom på, er, hvis man føler, at man går på æggeskaller for ikke at gøre sin partner vred, eller at man føler, at man overtræder sine grænser for at tage hensyn til sin partners følelser,” siger Katrine Amalie Keller.
Det er, ifølge Katrine Amalie Keller, svært at sige præcis hvor mange danskere, der udsættes for psykisk vold i en nær relation, da mørketallet er stort. Men man regner med, at tallet ligger på over 100.000 årligt. Og konsekvenserne er, ifølge Katrine Amalie Keller, store.
”Det nedbryder ens selvbillede og udfordrer ens virkelighedsopfattelse. Vi ser mange, der har været udsat for psykisk vold, være i et konstant alarmberedskab. Nogle gange kan det gå hen og udforme sig i forskellige diagnoser, som PTSD, angst, depressioner,” siger hun.
Lyt til podcasten for at høre mere om den psykiske vold.
I podcasten ”Frem i lyset” giver vi stemme til nogle af de over 100.000 danskere, der årligt udsættes for psykisk vold i en nær relation. Og i bonusafsnittene giver vi ordet til eksperter i psykisk vold og stalking.
Podcastserien er skabt i samarbejde med organisationen Lev Uden Vold og er støttet af Offerfonden.
Læs mere om, hvad psykisk vold er på psykiskvoldervold.dk
Har du brug for hjælp og rådgivning, kan du kontakte Lev Uden Volds rådgivning på 1888.
Medvirkende
Katrine Amalie Keller, seniorkonsulent i Lev Uden Vold
Musik
Johannes Elslo
Grafik
Sille Jensen
Tilrettelæggelse
Eva Frydensberg Holm