Morten Sodemann Foto: Martin Ravn

Når skyld, skam og smitte forstærker social ulighed. Med Morten Sodemann

”Pandemier er et forstørrelsesglas for eksisterende polariseringer, fremmedheden og social ulighed,” siger Morten Sodemann.

Han er klinisk professor i infektionsmedicin på Odense Universitetshospital, han er medstifter af Indvandrermedicinsk Klinik, og så har han i mange år beskæftiget sig med ulighed i sundhed.

Selvom de fleste sikkert allerhelst vil glemme alt om Covid-19 og pandemien for bare få år siden, så vil Morten Sodemann have os til at huske den.

Derfor har han skrevet bogen ”Pandemiernes pariaer” med undertitlen ”Når skyld, skam og smitte forstærker social ulighed, og ingen lærer af det”.

For på trods af, at vi netop kan lære noget af Covid-19, så fortæller historien, at vi sjældent lærer noget af pandemier, selvom der ifølge Morten Sodemann er masser af læring i netop pandemier. Og vi kan ikke bare lære noget om pandemier. Vi kan lære noget om os selv, om politik og om uligheden i samfundet.

Men det kræver, at vi tør kigge i forstørrelsesglasset og se på pandemien, håndteringen og dens konsekvenser.

Journalist og redaktør på Socialt Indblik, Niels Svanborg, har været en tur i podcaststudiet med Morten Sodemann for at se på uligheden i det danske samfund igennem pandemiens forstørrelsesglas.

Medvirkende

Morten Sodemann

Musik

Johannes Elslo

Grafik

Sille Jensen

Tilrettelæggelse

Niels Svanborg

Lyt til Socialt Indblik