Artikel

Politikere: Der er brug for mere viden om psykisk vold, hvis loven skal have effekt

Fem år efter, psykisk vold blev gjort strafbart, mangler loven om psykisk vold stadig at vise sin effekt. Derfor er der brug for en evaluering af loven. Og der er brug for mere voldsfaglig viden hos blandt andet politi og dommere. Sådan lød nogle af budene, da et panel af politikere diskuterede, hvordan loven om psykisk vold virker i praksis.

17. oktober 2024

Af Eva Frydensberg Holm

eva@socialtindblik.dk

Collage: Sille Jensen

sj@socialtindblik.dk

”Vi er nødt til at arbejde specialiseret, og vi er nødt til at have den traumefokuserede tilgang ind.”

Sådan lød det fra retsordfører og medlem af folketinget for SF, Karina Lorentzen Dehnhardt, da hun tirsdag i sidste uge deltog i en paneldebat på konferencen ”Fem år med lov om psykisk vold: Hvor står vi nu?”, som organisationen Lev Uden Vold havde arrangeret sammen med Socialt Indblik.

På konferencen præsenterede Lev Uden Vold en ny undersøgelse, som vi tidligere har omtalt her på Socialt Indblik, der viser, at omkring 500 danskere hvert år anmelder psykisk vold, men kun i få sager bliver der rejst tiltale. Fra første kvartal i 2023 til første kvartal i 2024 blev der rejst tiltale i 72 sager. Kun i en af sagerne blev der rejst tiItale udelukkende for psykisk vold, og i 42 af sagerne faldt der dom.

Karina Lorentzen Dehnhardt peger på, at det lave antal sager kan skyldes, at der er en indløbstid fra, at noget bliver indført, til det fungerer godt. Blandt andet fremhæver hun, at det er en ny måde for politiet at skulle indsamle beviser på.

”Jeg var med til at pege på de specialiserede teams (hos politiet, red.). Det syntes jeg, var et vigtigt tiltag, og jeg kunne godt tænke mig at bygge endnu mere ovenpå ved næste politiforlig. Og så mangler vi også dommerne,” siger Karina Lorentzen.

Trine Bramsen (S), der ligesom Karina Lorentzen var en af drivkræfterne i at få paragraffen om psykisk vold ind i straffeloven for fem år siden, vurderer, at vi er godt i gang med at rulle voldsfagligheden ud, men at det er et langt sejt træk.

”Kunne jeg ønske, at det gik stærkere? Ja, det tror jeg, vi alle kunne. Men jeg synes, vi er nået ret langt i forhold til, at det kun er fem år siden, vi tog så mærkbart et skridt. Vi har fået en handleplan til bekæmpelse af vold, der skal rulle voldsfagligheden ud – og vi er allerede ved at udarbejdet en ny. Selvfølgelig er dommene vigtige, men også at man får brudt voldcirklen – og hjælper voldsudøveren,” siger hun og fortsætter:

”Det er et langt sejt træk, men jeg synes, vi har fået styrket hele forståelsen af vold. Og i dag er vi kommet med et nyt oplæg til professionsuddannelserne, hvor man kan komme tilbage og tage en specialisering i voldsforståelse, og vi har fået fokus på psykisk vold ind i jordmoderkonsultationerne,” siger hun.

FAKTA

Straffelovens paragraf 243

I april 2019 blev psykisk vold gjort strafbart og fik dermed sin egen paragraf i Straffeloven – paragraf 243. I marts 2021 blev social kontrol tilføjet.

”Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre en anden, herunder ved udøvelse af negativ social kontrol, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.”

Social- og retsordfører Mette Thiesen (DF), der også sad med i konferencens panel, var knap så positiv stemt som sine to kolleger i Folketingets Retsudvalg.

”Jeg synes, det er godt, at vi har fået paragraffen, men jeg er ikke helt så optimistisk. Jeg har selv været i noget, der tangerede psykisk vold. Jeg tror, at når man som lovgiver pludselig får en erkendelse af, at det kan ske for en selv, så tænker man ’gud, hvor er vi ikke nået langt’,” siger Mette Thiesen og fortæller, at hun har taget initiativ til at starte et ekspertudvalg i retsudvalget.

”Vi har brug for viden. Der er også brug for, at alle de mennesker, der står i frontzonen, ved, hvordan de skal håndtere psykisk vold – og kender tegnene. At de kender og forstår begreber som økonomisk vold og gaslighting, som jeg selv først lærte at forstå for et par år siden. Vi har fået en lovgivning, men mange ved ikke, hvad psykisk vold er.”

Nogle har peget på, at paragraffen kan være svær at arbejde med, fordi den er for bred. Er det nødvendigt at ændre på paragraffens ordlyd?

Karina: ”Jeg tror, at det er vigtigt at have en bred paragraf for at kunne rumme den forskellighed, der er i sagerne. I hver eneste sag er man nødt til at gå på jagt efter motivet. Jeg ser et større potentiale i at få oplyst om, hvad psykisk vold er, så vi får flere til at anmelde det – og på at forbedre indsatsen og efterforskningen hos politiet. Jeg synes, vi er kommet et stykke af vejen med de specialiserede teams i forsøg på at få løftet indsatsen, men jeg tror, at vi kan gøre mere.”

Trine ”Grundudfordringen er jo, at vi skal have folk til at blande sig. Det er ikke privat, at man er udsat for vold, for vold og ulovligt. Vi skal have klædt veninder, mødre og venner på til at blande sig i det – og pege på, at de kan få hjælp hos de organisationer, der har fagligheden.”

FAKTA

Om kampagnen Frem i lyset

Psykisk vold er et samfundsproblem, som det enkelte offer ikke skal stå alene med. Socialt Indblik har sammen med organisationen Lev Uden Vold skabt oplysningskampagnen Frem i lyset – psykisk vold er vold for at øge bevidstheden om psykisk vold i nære relationer. Artiklen her er en del af kampagnen.

Frem i lysetpsykisk vold er vold har til formål at informere både ofre, pårørende, fagpersoner og den brede befolkning om, hvad psykisk vold er, hvad tegnene er, og hvad vi som medmennesker og samfund kan gøre for at sikre bedre hjælp. Med kampagnen ønsker vi at trække psykisk vold frem i lyset og sikre, at flere ofre får den rette støtte.

Kampagnen er støttet af Offerfonden.

Læs mere her: psykiskvoldervold.dk

Hvad vil I som politikere gøre for, at historien om, at vi har for få domme for psykisk vold, ikke kommer igen år efter år?

Trine: ”Jeg synes jo, vi har viden, men vi skal blive ved med at skubbe på med initiativer og evaluere dem. Det er ikke bare sådan, at vi kan trykke på en knap, og så fikser vi det. Vi er nødt til at gøre det relativt håndholdt, og så arbejde det ind i alle institutioner. Hvor er voldsfagligheden størst lige nu? Det er den hos civilsamfundsaktører. Det er den, vi skal have ind i vores institutioner.”

Karina: ”Jeg rejser jævnligt, at jeg synes, at vi skal have en evaluering af lovgivningen. Det håber jeg, at jeg efterhånden har fået ministeren til også at synes. Jeg kommer helt sikkert til at rejse i politiforhandlingerne, hvordan man kan opprioritere indsatsen. Og så er det vigtigt, at vi får kigget på det hele vejen rundt. Det skal ikke kun løses retspolitisk. Jeg ønsker mig også, at psykologhjælp til ofre for psykisk vold bliver gratis.”

Mette: ”Jeg er enig i forhold til evalueringen. Og så tror jeg, at det handler om at aftabuisere. Det var derfor, jeg stod frem med min historie. Jeg tror desværre, at der er lang vej til, at det bliver socialt acceptabelt at sige: Jeg er udsat for psykisk vold. Der er stadig mange, der siger: Hvorfor går du ikke bare?”

Trine: ”Da vi for nogle år siden skærpede lovgivningen om ulovlig deling af billeder, kom det nærmest som et chok for samfundet, at man ikke må dele billeder af andre uden tøj på. Her er der på relativt få år skabt en forståelse for, at det er noget, vi ikke tolererer som samfund. Der skal vi også hen med den psykiske vold. Vi ved det godt med den fysiske vold. Men i forhold til den psykiske vold er det stadigvæk en rejse.”

FAKTA

Om undersøgelsen

Lev Uden Vold har fået aktindsigt i samtlige domsafsigelser i sager om psykisk vold fra 1. kvartal 2023 til 1. kvartal 2024 med henblik på at undersøge retspraksis. De har undersøgt, hvorvidt der er karakteristika og tendenser, der gør sig gældende for henholdsvis fældende domme og frifindelser.

Se undersøgelsen her