Artikel
Sådan sikrer vi børn og unges stemme i deres egen historie. Kom til Socialt Indblik Live
Når fagprofessionelle beskriver udsatte børn og unge er de med til at definere børn og unges selvfortælling. For de ord og perspektiver, vi vælger, definerer opfattelsen af virkeligheden. Til vores Socialt Indblik Live kan du og dine kolleger blive klogere på konkrete metoder og erfaringer med, hvordan man kan styrke børn og unges stemme i myndighedernes sagsbeskrivelser af dem.
14. februar 2024
Socialt Indblik Live foregår torsdag 7. marts kl. 15-17 hos Socialt Indblik, i Villa Kultur, Krausesvej 3, 2100 Kbh Ø.
Du får liveinterviews med antropolog Mette Larsen fra Københavns Professionshøjskole, leder af krisecentret Joannahuset Jette Wilhelmsen og socialrådgiver og jurist ved Joannahuset Marie Skovgaard.
De fortæller om deres arbejde og erfaringer med at inddrage børn og unge, og efter hvert interview får du lejlighed til at stille spørgsmål.
Antropolog Mette Larsen har forsket i, hvordan socialrådgivere og andre professionelle kan inddrage børn og unge i journalskrivningen. Med bogen ”Blikke fra dem, du skriver om – Børn og unges aktindsigt” giver hun et nyt og unikt indblik i, hvordan det for tidligere anbragte ofte er både hårdt og nogle gange endda traumatiserende at møde sig selv i de skriftlige journalbeskrivelser. Nu rejser hun rundt i landet og underviser socialrådgivere i, hvordan de kan ændre praksis. Du kan læse mere i artiklen her.
Joannahuset, Danmarks første krisecenter for udsatte børn og unge, har fra dag ét valgt, at de ikke ville skrive om de unge, men med de unge. De kalder beskrivelserne procespapirer, for at understrege at det er de unges papirer. Siden 2020 har Joannahuset som led i et udviklingsprojekt ladet de unge skrive underretninger på en ny måde, som i højere grad giver plads til de unges drømme, ønsker og oplevelser fx ved at eksperimentere med kreative udtryksformer som digte, breve, dagbog, i billeder eller lyd.
Vi interviewer desuden Line Andreasen, der er en af de unge, der har søgt aktindsigt i journalerne over sin anbringelse. Line Andreasen fortæller om, hvordan hun har oplevet at læse fagpersoners beskrivelser af hende. Om alle de blinde punkter der opstår i en journal uden forklaringer og kontekst, om hvordan journalbeskrivelsen “at hun opførte sig som en hund omkring en jævnaldrende dreng” på institutionen, hvor hun var anbragt, har sat sig i hende, og om hvordan hun har oplevet det, at fagpersoner har skrevet om hende uden at inddrage hende i, hvad de skrev.
I Socialt Indblik insisterer vi på at lave journalistik, som skaber mere end overskrifter. Vi vil lave journalistik i dialog og ikke alene skrive om, men med mennesker.
Derfor vil der også være plads til spørgsmål, synspunkter og erfaringsudveksling. Ligesom vi håber, at I som deltagere vil dele udfordringer og problemstillinger inden for dette felt, som vi går videre med og lave journalistik om.
Tilmelding
Send en mail inden 5. marts 2024 til redaktør Niels Svanborg på niels@socialtindblik.dk Skriv dit navn i mailen og skriv gerne tilmelding i emnefeltet.
Det er gratis at deltage. Antallet af pladser er begrænset.